Blog Van de voorzitter

DSC laat zich het kaas van het brood eten. Sparta wint (21 – 22)

Zondagochtend. Vroeg. Donker. Geslapen? Ja. Maar. Wakker worden met….. Die wedstrijd. Aan de laptop. Neem me voor. Inhouden.

Begin. Best leuk. De E’tjes. Winst. De F’jes. Winst. Dat werd mij ’s avonds trots verteld. Ze waren team van de week. Best laat voor ze. Gespannen waren ze ook. Voor het eerst oplopen. In de rust. Naar huis. Laat genoeg. Alhoewel. Ze waren het er niet mee eens. Enig ouderlijke overredingskracht was nodig.

De D1. Eerste punt. In derby tegen PSV. De C3 blijft keurig aan kop. En ook de B3 en B2 zijn bezig aan een mooie serie. De B2 won ruim van het nog ongeslagen Tiel. Kan de koppositie veroveren. Winnen lukte de A2 niet. Aber. Lang gelijk op. Tiel A1 is sterker in de eindfase. Alleen de C1 kon het niet bolwerken tegen het ongeslagen DeetosSnel. Kortom. Deze ploegen kwamen aardig door Kerst en oliebollen.

Half vijf. Ik ga er maar eens voor zitten. DSC A1 – Dalto A1. Beide ploegen vier punten. They need points. Of dat leidde tot gespannenheid? In ieder geval is het niet best. Dalto gaat er nog het beste mee om. DSC zeer matig. Dalto loopt naar een voorsprong van zes. In de eindfase. Opleving. In een run naar 10 – 11. Knap. Dalto zorgt echter dat we met 10 – 12 gaan rusten. Tweede helft. Nog vijftien minuten. 12 – 16. Weer een DSC-run. Bij 18 – 18 langszij. Uitstekend. Spannende slotfase. Dalto slimmer. DSC maakt verkeerde keuzes. Via 19 – 19 naar 19 – 21. Weer achtervolging. DSC scoort 20 – 21. Nog ruim een minuut. Dalto slaagt erin de wedstrijd uit te spelen. Een aanval die langer dan een minuut duurt.

Na de wedstrijd. Gesprek met speler. Of is het een discussie. Ik bewaar het relaas. Er volgen nog wat wedstrijden.

DSC 2 ontmoet Unitas 2. Dat start zeer scherp. Er is precisie. Hoog rendement. Ze lopen zes punten uit. DSC heeft in die fase veel meer kansen. Rendement is echter laag. Er volgt snel herstel. Via 9 – 9 naar 16 – 12. Half-time. Daarna schiet het aanvankelijk niet op. DSC beter. De doelpunten stagneren. Lang blijft het 17 – 13. In het slot van de wedstrijd. Publiekswissel. Laudy Smits. We zullen een tijdje niet van haar dodelijke vrije bal kunnen genieten. Of van de nog leukere ‘Laudy special.’ Het uitstap-schotje in de aangeefpositie. Eindeloos vaak gedemonstreerd. Laudy wordt moeder. Er was terecht applaus voor haar. Daarna. DSC geeft nog even gas. 30 – 20. Duidelijk verschil. Volgende week. DeetosSnel. Vorige keer ruim verloren. Graadmeter om te zien hoe ver we nu zijn.

DSC 1 ontmoette Sparta. In Zwolle won DSC met 20 – 26. En dat had meer moeten zijn. Op papier ben je dan ook favoriet in de return. Maar. De hoofdklasse kent geen zekerheidjes. Te vaak loopt het anders. Op de ranglijst. Verschil is maar twee punten. Beide teams hebben de punten best nodig.

Eerste bedrijf. DSC heeft het heft in handen. Tweede minuut. 3 – 0. Tiende minuut. 6 – 2. Dan. Een minder DSC. Sparta back in town. 6 – 4. DSC pakt weer over. Vooral de prachtige combinatie die vooraf gaat aan 9 – 5 doet het publiek opveren. Eenentwintigste minuut. 12 – 7. Jelmar Brouwer. Et puis. Dèjá vu. Net als in Zwolle. 12 – 9. Net voor rust nog 13 – 9. DSC slordig in de afwerking. Had de deur al dicht kunnen doen. Door mijn hoofd gaat dan: ‘we zijn er nog lang niet."

Na rust. Het is waarheid. DSC start slecht. Maakt het zichzelf vooral lastig. Wat maakt dat het opeens stroef loopt? Minuut dertig. 13 – 12. Yara Koster schiet een bevrijdende 14 – 12 binnen. DSC komt weer op stoom. Tweemaal Jelmar Brouwer. 16 – 12. DSC heeft weer de overhand. Minuut eenenveertig. 19 – 14. Sparta is echter een vechtmachine. Dat bleek ook al in Zwolle. Drie minuten later. 19 – 17. Slijtageslag. DSC acteert moeizaam. Mist kansen. Die ook schaarser worden. Nog vijf minuten. 21 – 19. Er zijn kansen op drie verschil. Maar DSC gaat in deze fase kopje onder. Meerdere opbouwfouten in de aanval. Je voelt het aankomen. Nog twee minuten. De 21 – 20 valt na een DSC fout. Sparta heeft het geloof. DSC de zenuwen. Nog een minuut. Sparta forceert een strafworp. De speler, die minuten daarvoor nog in een mentale dip zit, blijft ijzig koel. 21 – 21. Nog veertig seconden. DSC in de fout in de verdediging. Ik zou me inhouden. Sparta pakt de kans. Het ontploft bij hun supporters. Het ontploft op de spelersbank. DSC krijgt nog drie schoten maar krijgt enorm de kous op de kop. Sparta viert feest. Uitbundig. En dat is te begrijpen. Hier hadden ze niet op gerekend. DSC. ‘Down, down. deeper and down.’ Status Quo. Het is alleen aan ons zelf te wijten. Ik zou me inhouden.

Na de wedstrijd. Weer discussie. A speler. Waar hadden we het over? Nou. Of DSC Nonchalance had? Of was het te gehaast? Het zijn niet de juiste woorden. Het was niet goed. We hebben resultaten nodig. Daar was de gemeenschappelijkheid. De A startte niet goed. Deed op belangrijke momenten niet de juiste dingen. Een had de wedstrijd in handen en zakte zwaar door de hoeven in de eindfase. Het geeft te denken. Dit is namelijk een patroon. Why?

Schrijven. Het van je afschrijven. Het lucht soms op? Nu even niet. Maar. Life go’s on. Straks overleg met Erik Geijtenbeek. Voorbereiding 5 april. Damesfinale. In de Vijfkamp. Maandag wedstrijden tegen Oranje U19. Met Coen! In de Vijfkamp. En ik wil vanaf deze plaats Ferry Visser bedanken voor zijn jarenlange bijdrages bij RTC Zuid. Soms controversieel. Maar mede door zijn inspanningen in de organisatie haalden verschillende DSC’ers Oranje. Hij is gestopt. En ‘Opa Jan.’ Hopelijk zien we je snel weer bij de wedstrijden. Beterschap.

Vanmiddag weer een nieuwjaarsreceptie. Pfff. Met Weens concert. Lehar. Strauss. Het zal wel vrolijk zijn. Misschien dat het helpt. Voorlopig denk ik echter eerder Pete Townshend of Keith Moon. The Who. Agressie op het podium!!!! DSC. ‘Won’t Get Fooled Again.’