Blog Van de voorzitter

C4, B3, A3 en #DSCtotindepuntjes
Geen landelijke competitie. Veel teams vrij. Je zou denken: rust. Maar nee. Volop bedrijf. Tijd voor andere zaken. DSC staat nooit stil. Fieke Bosman buigt zich alweer over de planning van de barbezetting op het veld. De technische commissies zijn bezig met veld en volgend seizoen. Er was een clinic voor jeugdtrainers. De jubileumcommissie is weer in actie. Er zijn volop kampvoorbereidingen. De arbitragemensen werken heel hard. Ze hebben in de zaal bijna aan de arbitrageverplichting voldaan. Volgend seizoen geen wedstrijdpunten in mindering en hopelijk ontlopen we boetes. Knappe prestatie van deze mensen. Ook dat mag je een kampioenschap noemen. Er zijn besprekingen geweest over de U19 selectie van Zuid. Er is gesproken over het WK onder 17. Dat wordt eind juni gespeeld in de Vijfkamp. We organiseren het evenement in samenwerking met Rust Roest, PSV en we hebben veel ondersteuning van KVS’17. Mooie co-creatie. Naast bekende landen heeft onder andere Nieuw Zeeland zich gemeld.

Vanuit deze bedrijvigheid was er afgelopen dinsdag ook een brainstormavond om op al deze, en nog veel meer activiteiten #DSCtotindepuntjes te ontwikkelen. Bestuursleden Ivo, Edwin en Geert zijn daar sinds dit jaar actief mee bezig. De opdracht: betrokkenheid van leden en ouders bij de club verder versterken, leefbaarheid vergroten, meer ruimte geven aan ondernemerschap bij de leden bij activiteiten. Een enorme uitdaging. Heel belangrijk. Er zat voorbereiding in de bijeenkomst. En dan jammer, er waren weinig meedenkers die avond. De aanwezigen omarmen de visie wel. Maar… hoe bereiken we de leden en ouders?  Het aanvalsplan ligt al klaar. Er volgen directere en kleinere brainstromsessies. Nadeel voor de uitvoerders: tijd. Come on DSC.

Terug naar korfbal. Zaterdag. Hoofdprogramma: C4, B3, A3. Ik ben er rond vier uur. Barman Fred Vos meldt een gezellige dag. In de ochtend speelden de F, E en D. Het middagprogramma is voor handbal. Nu weer korfbal.

Ik zie een hardwerkend C4. Ze hebben het zwaar tegen SDO. Ze komen lengte tekort. Ook snelheid. Verdedigende onderscheppingen zijn er voldoende. Ze komen echter niet onder de druk uit van een sterk uitverdedigende tegenstander. De bal opbrengen is moeilijk. Soms duurt het minuten voor de bal de aanval bereikt. In het aanvalsvak zie je eenzelfde beeld. Goede aanvallen zijn zeldzaam. De scheidsrechter voelt het allemaal goed aan. Helpt soms. Kan echter niet doorlopend fluiten. Langzaam loopt SDO weg. Ze winnen met 0 – 10. Terecht. Jammer dat de C4 niet scoort. Vraag: hoe coach je zo’n wedstrijd? De coach van de achterstaande partij zal de kinderen blijven motiveren. Dat valt niet altijd mee. De voorstaande coach heeft het misschien wel lastiger. De overwinning zit al in de zak. Het is breedtekorfbal. En dan. Laat ik voortdurend druk uitoefen? Laat ik ze zorgen dat de tegenstander de bal het verdedigende vak niet uitkrijgt? Wil ik spelen op een nog groter verschil? Hoe ga je om met dit soort wedstrijdsituaties. Voorwaar niet eenvoudig. Ik voel me daarbij wat ongemakkelijk. Zou ik als coach opdracht geven de bal af en toe door te laten lopen zodat er wat meer korfbalspel ontstaat? Een boeiend thema voor een trainersopleiding.

De B3 moet wennen. Het is de eerste wedstrijd na een pauze van drie weken. Het is stroef. 0 – 1 , 1 – 2. Kraanvogels mist drie strafworpen. DSC gaat rusten met 3 – 2 voor. Na rust een soepeler DSC. Fien scoort 4 – 2. De ploeg viert bij de wissel iets te veel en direct valt de 4 -3. Dat herhaalt zich bij 5 – 3, 5 – 4. Best spannend. DSC verhoogt het tempo. De doelpunten vallen nu snel. Bij 8 – 4 is er controle. Een leuke wedstrijd eindigt in een verdiende overwinning. 12 – 6.

De A3 begint met een voorsprong. Ella scoort meteen 1 – 0. Dat staat er lang. Vervolgens wordt het 1 – 3. Ook dat blijft het heel lang. Het is voor beide teams zoeken naar kansen. OJC heeft er meer in deze fase maar gaat er slordig mee om. DSC krijgt opdracht vaker op het schot te spelen. Via 2 – 3 wordt er gerust met 3 – 4. Na rust leeft DSC op. Ze komen op 6 – 4. OJC corrigeert snel. 6 – 6. Scoort ook de 6 – 7. Er volgt een heel spannend slot. DSC krijgt kansen. Schoten, doorloopballen. Is gevaarlijk. Krijgt een strafworp. In de slotminuut nog drie goede mogelijkheden. In de slotseconde nog een schotkans. Helaas. Het doelpunt valt niet. Een puntje was mogelijk. Het doet niets af aan het plezier in het team.