Blog Van de voorzitter

DSC steelt de overwinning in Driebergen tegen Dalto
21:45 uur. Driebergen. Ik verlaat sportcomplex Hoederdaal. Stap in mijn auto. Radio 2 springt aan. Marvin Gaye. ‘What’s Going On.’ Tja. Toepasselijk. Wat is er aan de hand? Ik kan het nog niet goed bevatten. Ben onrustig. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd zat ik nog in een ongemakkelijke gemoedstoestand. Wat voor stukje zou dat op zondagochtend gaan opleveren? Een onwaarschijnlijke Houdini-act, nagelbijtend, bracht veel euforie. De rust van Gaye zorgt dat de adrenaline in het lijf afneemt. Wat is er gebeurd?

De B1 startte vandaag met een cyclus Dalto – DSC. Dalto nog ongeslagen. DSC tweede. 13 – 7 achter bij rust. Dalto veel en veel beter. Tweede helft. Dalto raakt de weg kwijt. DSC krijgt geloof. Bij het eindsignaal staat 18 – 20 op het bord. Ontsnappingsact nummer één. Het is buitengewoon spannend in deze klasse tussen Dalto, Wageningen en DSC. Videbimus.

Zelf zag ik het niet. Ik coachte de B3 in het Kempische Riethoven. Rust 1 – 2. Eindstand 1 – 2. Over merkwaardige wedstrijden gesproken. Compliment aan de verdediging. 1 – 2. Ook dat is winnen.

Op ander velden. De A1 speelt verdienstelijk maar verliest van koploper Oranje Wit. Ook verlies voor A2 en B2. De E’s winnen en de D1 pikt een keurig puntje mee in Gorinchem.

Inmiddels arriveer ik in Driebergen voor het tweede duel. Dalto 2 – DSC 2. DSC ongeslagen. Dalto op twee punten. De start van DSC is bijzonder scherp. Na vijf minuten 1 – 5. Daarna gaat het gelijk op. Bij vlagen ook fysiek. Dalto komt terug tot 7 – 9 maar DSC herstelt snel de marge van vier. De rust gaan we in met 10 - 13. Terecht. DSC heeft controle. Dalto is veel onrustiger, wel energiek maar geforceerd. De scheidrechter doet het intussen erg sterk in dit geweld. De tweede helft komt DSC op 11 – 16. Daarna een mindere periode. Dalto komt tot 13 – 16. Een gevaarlijke marge. DSC herstelt. Negen minuten voor tijd staat het 15 – 21. Wedstrijd nu uitspelen. Binnen een minuut is het echter 17 – 21. Dalto gelooft weer. Veert op. Er ontwikkelt zich dan toch een merkwaardige eindfase. Vier minuten voor tijd. 17 -22. Twee minuten voor tijd. 19 – 22. DSC verspeelde op het veld toen nog de overwinning tegen Dalto. Nu echter niet. Via een stip wordt het 19 – 23. Daarna meteen weer de 20 – 23. Laudy Smit gooit in de laatste seconden nog de 20 – 24 binnen. De overwinning is terecht. Vanaf het begin voorgestaan. De wedstrijd grotendeels beheerst. Een vermakelijke wedstrijd. Mooie teamprestatie. Het is bijzonder leuk om naar twee te kijken.

DSC staat op 0 – 2. Wordt dat 0 – 3? Dalto staat op acht punten. DSC op zeven. Het is zeker een kraker in de hoofdklasse. Voor DSC is het simpel. Winst is aanhaken en mee strijden om de eerste plaatsen, verlies is verdwaald raken in de grijze middenmoot.

De eerste helft. Wat zal ik daar over zeggen. Een wonderlijke vertoning. Matte start. Dalto komt op 2 – 0. DSC komt op 2 – 2. Het wordt 5 – 2. 5 – 3. Zeven strafworpen!? Dalto is scherper, ook fysiek beter. Zestiende minuut. 9 – 5. Het wordt 13 – 7. DSC is rijp voor de slachtbank. Speelt niet goed, oogt onzeker. De strafworpenteller staat inmiddels op negen. Er is een gele kaart voor DSC. Maaike Roubos komt in het veld voor Marloes Veenstra. Ik zie een Dalto heer de stervende zwaan uit Tsjaikovski spelen. Even later is het wel serieus. Vervelende blessure. De heer kan echt niet verder. Een aderlating voor Dalto. DSC komt terug. 14 – 10. Nog maar eens twee stippen. 16 -11. Rust? Nee. Een buzzer beater. Joan Vos. 16 – 12. Rust net iets prettiger. Maar ook niet meer dan dat.

De tweede helft start hoopvol. Direct 16 – 13. Dan weer stagnatie. Dalto loopt uit naar 18 – 13. DSC pikt aan. 18 – 14. Bij 19 – 15 begint DSC meer aan te dringen. Maaike Roubos komt op stoom. Bij 20 – 17 komt het eerste geloof. Dalto antwoordt in die fase echter steeds goed. Scoort direct en makkelijk tegen als DSC even aan de deur klopt. Nog twaalf minuten. DSC komt via Jonathan Verhulst op 22 – 21. Direct weer de counter. 23 – 21. Robert Roubos, knappe invalbeurt, scoort 23 – 22. Nog zeven minuten. De spanning is er opeens. Het vuur bij DSC ook. 24 – 22. Dan de 25 – 22. Zondermeer een knappe damesscore bij Dalto. Het lijkt de deur dicht te doen. Robbe de Wit scoort 25 – 23. Nog drieminuutveertig. Timo de Wit. 25 – 24. Nog tweeminuutdertien. Maaike Roubos. Schot. Uit de tenen. Rare curve. Het is geforceerd. Het valt wel. 25 – 25. Ontploffing één. DSC heeft uit het niets de overhand. Nog tachtig seconden. Robert Roubos sterk in de rebound. Robbe de Wit mag herhalen. Het vak speelt hem uit. Nummer drie is raak. De supporters, toch een man of veertig schreeuwt het uit. Ik ook. Ontploffing twee. DSC onderschept de Dalto aanval. Nog veertig seconden. In ieder geval de tijd uitspelen. Balbezit proberen te houden. Dat lukt tot 15 seconden. Het uitverdedigen levert een gele kaart op. Snel het experiment van de challenge invoeren. Zo’n overtreding is geen geel waard, flauwekul, de scheids komt in een ongeloofwaardige situatie, er waren veel pittigere overtredingen in de wedstrijd, Dalto heeft er niets aan. Gewoon een vrije bal aan de andere zijde geven. Er volgt nog een Dalto aanval. De seconden, dertien in totaal, lopen weg. Billenknijpen. Dan de onderschepping in een rommelsituatie. Nog twee seconden. DSC ontploft voor de derde maal. Eigenlijk snap ik er niets van. Als een dief in de nacht met de buit ervandoor. Dat is ook niet de eerste keer. Toch een kwaliteit. Je hoeft ook maar eenmaal voor te staan. Dat is bij het eindsignaal. Voor de moraal is dit heerlijk. Mentaal toch een knappe teamprestatie. Goede wissels hielpen in deze wedstrijd. DSC sluipt naar de derde plaats halverwege de competitie. Er is nog van alles mogelijk in deze hoofdklasse. Volgende week Sporting Delta.