Blog Van de voorzitter

Als we nu eens stoppen met dameskorfbal...

Weer een 1 april grap? Nee, ik ben bloedserieus. En bovendien... het is al 16 april. Ik zal uitleggen wat ik bedoel.

Het KNKV heeft een groei-ambitie. We willen van 100.000 naar 150.000 korfballers in Nederland. En ik denk dat het kan.... maar niet in de huidige opzet. Ik ben namelijk van mening dat deze groei gerealiseerd kan worden vanuit grote en sterke verenigingen. Vorige week was Kees Rodenburg bij DSC en hij gaf aan dat het minimum aantal leden voor een vereniging ergens rond de 425 leden zou moeten liggen. Voor de beeldvorming: In Nederland hockeyen zo'n 230.000 leden bij ruim 300 verenigingen; de 100.000 korfballers doen dat bij ruim 500 verenigingen. Voor de rekenaars: 150.000/425 = 352 (dus een stijging met 50.000 leden, met 150 verenigingen minder... mooie uitdaging). Deze grote verenigingen bieden dan mogelijkheden voor talentherkenning en ontwikkeling naast ruime aandacht voor de breedtesport. Dat is ook de reden dat DSC wil groeien naar die magische 500 leden!

Als we dan toch aan het rekenen zijn, wetende dat we 5 districten hebben, betekent dat dus per district zo'n 70 - sterke - verenigingen. Ook in Zuid!
Over uitdagingen gesproken. (We hebben nu zo'n 130 verenigingen in Zuid). Echter, we hebben hier nog een ander probleem. En dat heet dameskorfbal. Even voor de goede orde, ik heb niets tegen dameskorfbal op zichzelf maar als wij in Zuid de gewenste groei in ledenaantal én kwaliteit willen realiseren, zal dat op gemengd korfbal moeten plaatsvinden. Zuid heeft er namelijk helemaal niets aan dat groei in gemengd korfbal zal plaatsvinden, verdeeld over misschien 3 verenigingen in het hele district.

Maar er is een praktische en heel voor de hand liggende oplossing: Stoppen met dameskorfbal! En daarmee bedoel ik niet dat we de sport moeten opheffen (hou me ten goede: Ik gun Arno zijn finale) maar wel dat elke (maar dan ook elke) dameskorfbalvereniging vanaf morgen moet  uitdragen dat ze een gemengde korfbalvereniging zijn; insteken op ledenwerving bij zowel jongetjes als meisjes en op het moment dat er een gemengd team gevormd kan worden.... inschrijven in de gemengde competitie! En dan doorgaan. Als we dit in Zuid, zowel bij gemengd als bij de dames structureel en consequent in blijven zetten en we werven kangoeroes en pupillen, jongetjes en meisjes, moet je eens kijken waar we over 10 jaar staan! 

Korfbal staat in de spotlight. We zijn niet zomaar podiumsport geworden bij het NOC/NSF; dat biedt (financiële) mogelijkheden, ook hier in Zuid. We moeten gebruik maken van het momentum in de maatschappij; andere sporten die vanwege geweld en agressie terrein aan het verliezen zijn. Een korfbalvereniging biedt kennelijk een veilige omgeving waar mensen het naar hun zin hebben. We moeten echter niet uit het oog verliezen dat ons Unique Selling Point het gemengde karakter is; Jongens en meisjes die samen sporten. Juist dat USP moeten we gebruiken over de volle breedte om te kunnen groeien. Wij kunnen het ons hier in Zuid dan ook niet veroorloven om in onze sport tegen jongetjes te zeggen dat ze niet mee mogen doen. Ik krijg dat niet uitgelegd.

Met prikkelende groet,

Edwin Mulder
Voorzitter KV DSC
Reacties
Op maandag 10 juni 2013 om 15:28 zei Frans:
Hallo Edwin,
Jazeker heb ik je blog nog en keer goed gelezen en herken toch weer de volgende "pijn" punten. Gemengd korfbal in zuid is vergeleken met het westen en noorden van het land minder populair bij de jeugd. Diverse gemengde verenigingen hebben de afgelopen twintig jaar de handdoek in de ring gegooid. Voor enkele jaren terug waren er in Limburg nog enkele verenigingen actief, op dit moment is het minimaal. Om via het dameskorfbal dit probleem aan te pakken is vanaf de zijlijn bekeken gemakkelijk, maar zittend in een dameskorfbalbestuur en cultuur haast niet te doen.
Wel zou je damesverenigingen kunnen betrekken bij werving van met name jongens. Ik heb geen onderbouwing maar ik hoor zo vaak dat gemengd korfbal zeker in de dorpen vaak met (bijna)alleen maar meisjes wordt gespeeld. Een meisje met een hesje is dan voor de spelregels een jongen.
Men kan vanuit het gemengd wel de kop in het zand steken en zeker in zuid naar de damesverenigingen wijzen maar er is een oud gezegde "wie met één vinger wijst, wijst met 3 vingers naar zichzelf".
Wanneer er vanuit de bond behoefte is om meer leden, steek dan eens de energie in het nieuw op zetten van gemengde verenigingen in steden en grote gemeenten. Een dorp tussen de 5 en 10.000 inwoners is niet interessant, laat die meiden lekker korfballen als alternatief voor vrouwenvoetbal. Dat is sowiezo al een lastige concurrent. Tuig een promotiecircus op en ga in de steden en dorpen zoals Geldrop, Valkenswaard, Roermond, Sittard, Den Bosch en Weert op zoek naar draagvlak.
En wanneer een bestaande gemengde vereniging uit een klein dorp al jaren met "jongens hesjes" moeten spelen, laat ze dan de overstap maken naar het dameskorfbal voordat men omvalt. Ik heb begrepen dat er met name in Friesland best wel verenigingen bereid zijn om als damesvereniging verder te gaan. Men kan dan weer een fanatieke competitie in gaan en hoeven door gemis aan jongens niet ergens onderaan te bungelen want dat is zeker niet motiverend.
Mijn ideaal plaatje?: Gemengd korfbal in steden en grote gemeenten, dameskorfbal in dorpen, beide door het hele land! Met waardering en respect door iedere liefhebber.
Op vrijdag 7 juni 2013 om 10:41 zei Edwin Mulder:
Hallo Frans,

Je doet in je tweede berichtje een aanname over niet serieus nemen. Die laat ik even voor je eigen rekening; ik had je bericht van 30 mei nog niet gezien, that's all.

En over aannames gesproken: Ik stel voor dat je mijn blog nog een keer goed leest en tussen de regels door probeert te lezen. Als dat lastig is, heb op 24 april een nuance geplaatst, die het wellicht wat makkelijker maakt.

Als je dan nog vragen hebt, dan bel maar een keer.

Groet, Edwin
Op donderdag 6 juni 2013 om 11:09 zei Frans:
Jammer dat ik geen reactie op mijn berichtje heb gekregen, ik kan me niet voorstellen dat een reactie vanuit het "dames kamp " niet serieus door het "gemengde kamp" genomen wordt. Prikkelen kunnen we namelijk allemaal.
Afgelopen week hebben we binnen onze gemeente weer een schoolkorfbaltoernooi gehouden, dit doen we al meer dan twintig jaar en wederom zijn er 2 jongetjes die interesse hebben. OK, het zijn er maar twee maar we hebben ze doorverwezen naar Fortuna 54, wellicht dat met meer ambitie en nauw samenwerken de grotere gemeenten met gemengde verenigingen in gaan zien dat er elk jaar "wat te halen valt" op onze gezellige dorpen.

groet, Frans
Op donderdag 30 mei 2013 om 22:01 zei Frans:
Als voorzitter van een ambitieuze dameskorfbalvereniging heb ik ook een mening. Hoe je het went of keert, korfbal is voor jongens minder interessant dan meisjes. Terecht? Ik denk het niet. Korfbal is een mooie fatsoenlijke sport. Echter in een dorp zal het heel erg moeilijk worden om gemengde teams samen te stellen. In de 14 jaar dat ik me bezig hou met een damesvereniging proef ik steeds dat vanuit het gemengd het dameskorfbal niet volledig gewaardeerd wordt bij menig gemengde liefhebber. Men schrijft dan wel vaak dat ze dameskorfbal respecteren maar daar houdt het dan ook mee op. En telkens als een gemende liefhebber de overstap maakt naar het dames, dan is de betreffende in kwestie aangenaam verrast. Beleving, ambities, clubliefde vind men bij heel veel damesverenigingen.
Als de bond meer leden wil promoten adviseer ik ze om juist het dameskorfbal te stimuleren op landelijk niveau. Niet in steden of grote gemeenten, maar in dorpen. Als die dorpse verenigingen dan tijdens schoolkorfbaltoernooien, promotiewedstrijden en schoolclinics jongetjes aan trekken en die onder brengen bij een gemengd korfbalvereniging waarmee men nauw samen werkt dan is dit voor beide sporttakken een win/win situatie. Hoe meer dameskorfbal, des te meer jongetjes naar de gemengde vereniging kunnen worden doorgesluisd. Zelf hebben we enkele jongens doorverwezen naar SDO en Fortuna 54, dit zou in de toekomst dan meer begeleid moeten worden.
Maar dameskorfbal afschaffen, DAT NOOIT! Het blijft een dorpse aangelegenheid en daar moet men als stadse vereniging rekening mee houden.
Met vriendelijke groet, Frans lodewijks, Voorzitter VVO Hapert.
Op woensdag 1 mei 2013 om 12:55 zei Oscar (tilburg):
Edwin,

Goed stuk en hopelijk zet dit mensen aan om na te denken over de toekomst. Je opmerking over nee zeggen aan de poort is helemaal waar.
De nuance aanbrengen had je voor mij niet hoeven doen, prikkelend werkt dat zie je aan de reacties. Ook ik ben van mening dat korfbal gemengd gespeelt moet worden of in ieder geval uitdragen dat het een gemengde sport is.

Ga zo door
Op donderdag 25 april 2013 om 16:36 zei Ralph:
dag Edwin,

Ik zag een tweet van je over Be Quick en FC Den Bosch en dat we nu jongens gingen werven en zodoende kwam ik op deze blog

Ik ben betrokken bij Be Quick, in het bestuur. Dit schrijf ik op persoonlijke titel.

Het leuke van een column is, je mag een extreme stelling neerleggen om discussies uit te lokken. Dat is denk ik zeker gelukt.

Ik ben het met je eens dat verenigingen moeten groeien. Wij zijn een dameskorfbal vereniging en van het is dan gemakkelijk om daar eerst je groei zoeken. Dat is eenvoudig en bekend, dus bijvoorbeeld school clinics, dorpen in de buurt waar geen vereniging is bezoeken etc.

Wij hebben voor ons nieuwe beleidsplan ook gesproken over het opzetten van gemende teams. Daar hebben we heel bewust nee op gezegd. Niet omdat we in principe niet willen, ik zie heel veel voordelen als je ook spelende mannen hebt. Meestal zijn mannen meer bereid om te gaan fluiten, dat is een voordeel voor ons master plan arbitrage, mannen blijven langer in de kantine zitten, dat is een voordeel voor onze kantine omzet, mannen zijn vaak wat handigere, dat is een voordeel voor onze onderhoudsploeg, etc. (Uiteraard zitten hier wat vooroordelen in, maar dat maakt het leven soms gemakkelijk).

Echter, een klein detail... als je als jongen in Nuland zegt dat je gaat korfballen.... dan wordt je uitgelachen. Je gaat niet korfballen... je gaat voetballen.

Ok, nu kun je gaan zeggen dat is niet goed, dat moet veranderen, etc. etc. Het is een feit dat het zo is, als wij actief mannen/jongens gaan moeten werven dan kost het veel energie. We moeten een complete mentaliteits verandering te weeg gaan brengen in onze gemeenschap. Nu kun je zeggen: Ja, dat is toch een mooie uitdaging? Dan doe je dat toch. Nee, we hebben gekozen om onze energie nu in andere zaken te stoppen als vereniging. O.a. het uitbouwen masterplan arbitrage, de club organisatie herzien, structureel kader beleid opzetten.

Goed besturen betekent keuzes maken, we hebben nu bewust de keuze gemaakt om geen gemend korfbal te gaan doen. Is hiermee de deur voor altijd dicht? Zeker niet, uiteindelijk wil je als club ook groeien omdat daar veel voordelen aan zitten. Echter, wij gaan voorlopig bewust nog even vissen in de vrouwen vijver. De vraag is echter, of dit bij alle dameskorfbal verenigingen een bewuste beleidskeuze is…dus ik ben het met je stelling eens.

groeten
Ralph
Op woensdag 24 april 2013 om 17:10 zei Michael:

Hey Edwin,

Goed stuk, wel leuk en goed dat er mensen reageren op een blog, alleen jammer dat sommige mensen het net altijd verkeerd zien en niet goed willen of kunnen lezen.

Op naar de top met 500 leden!!!


gegroet Michael
Op woensdag 24 april 2013 om 11:39 zei Edwin Mulder:
Onderaan mijn blog schreef ik: Met prikkelende groet. Dat is gelukt. Soms moet je nu eenmaal zaken wat chargerend opschrijven om mensen aan het (na)denken te zetten. Dat laatste blijkt voor een aantal lastiger te zijn.

Vooruit, dan nu de nuance:

Eerst en vooral constateer ik dat groei - en dan bedoel ik niet alleen in kwantiteit (ledenaantal) maar vooral ook in kwaliteit - beter te realiseren is vanuit samenwerking en sterke verenigingen, dan vanuit kleine verenigingen. Vandaar het vergelijk met de hockeybond.

Vervolgens moet je kijken naar de randvoorwaarden voor groei. Welke verenigingen hebben uberhaupt groei op de agenda staan? En daarbij constateer ik dat Zuid erbij gebaat zou zijn als er meer verenigingen zouden zijn, die gemengd korfbal bieden, zodat de competitie als zodanig sterker wordt. Ziedaar de nuance: Dameskorfbalverenigingen zouden de poorten open moeten zetten voor jongetjes. Dat is het statement.

Vervolgens constateer ik dat Korfbal als zodanig in de spotlight staat om de genoemde redenen en dat de 'automatische route' naar voetbal hobbels ondervindt door de excessen en de Suarez-zen van deze wereld. Dus inzetten op actieve ledenwerving op scholen (groep 1-4) voor zowel meisjes àls jongetjes om vervolgens verderop in het traject (bij dameskorfbalverenigingen) meisjes de keuze te bieden of ze voor gemengd of dameskorfbal gaan.

En dan voor de sceptici onder ons: De doelstelling van DSC is helemaal niet om vervolgens jongetjes weg te plukken bij de damesverenigingen. De uitdaging zou moeten liggen in het feit dat spelertjes van DSC uiteindelijk overwegen om bij een andere vereniging in Zuid te gaan spelen, omdat ze daar hun talent beter kunnen ontwikkelen. We constateren nu een omgekeerde beweging. En we verwelkomen deze spelers met open armen maar eigenlijk is het trieste zaak (voor Zuid).

En die 500 leden gaan we halen omdat we beleid hebben uitgezet op actieve ledenwerving, vervolgens een plan hebben ontwikkeld om dat vorm te geven en dat aan het uitvoeren zijn. En met succes! En elke vereniging mag dat plan van DSC hebben.

De uitdaging is nu om na te denken over hoe we met elkaar deze groei in Zuid gaan realiseren.

Tot zover. Tot morgen (waarschijnlijk).

Edwin Mulder
Op dinsdag 23 april 2013 om 12:39 zei Hennie Terheijden:
Zolang ik betrokken ben bij "het korfbal" (al tamelijk lang) is er vanuit het KNKV een groeidoelstelling - die nog nooit is gehaald. Integendeel.
De eerste voorwaarde voor bestendige groei is structureel een goede en sterke organisatie, zowel bij het KNKV als de - overgrote meerderheid van -verenigingen. Daar wordt nu - schijnt het - voor het eerst serieus aan gewerkt.
Ik zou mijn energie vooral gebruiken om te laten zien dat het deze keer in het gemengd korfbal wel lukt. Opblazen van het dameskorfbal kan dan altijd nog.
Zullen we afspreken dat je je oproep opnieuw plaatst zodra DSC de 500 leden heeft gehaald (wel tellen na 1 juli !!) en die ook weet vast te houden?


Op dinsdag 23 april 2013 om 09:40 zei Thijs Verlinden:
We hebben het hier in eerste instantie over ledenwerving en dames verenigingen stimuleren om te komen tot gemengde teams.
Volgens mij wordt hier dan wel even voorbij gegaan aan de eerste verantwoordelijkheid van de gemengde teams zelf die met meisjes spelen in plaats van jongetjes. Ik ben de tel kwijt maar zie regelmatig dat ik gemengde teams zie met alleen maar meisjes. Het omgekeerde zie ik nooit.

Evenals Peter kom ik uit het gemengde wereldje dus ik weet wel wat de sterke punten daar zouden kunnen zijn. Dameskorfbal is echter gebasseerd op een andere cultuur want in welke grote stad zie je dameskorfbal?
Van oorsprong is dameskorfbal ontstaan in de kleinere gemeentes en daar is zeker een reden voor. Dit betekent dus ook een cultuur verandering.
DSC kan roepen wat men wil maar de grens van 500 voor hen lijkt mij nog wel erg ver weg. Is misschien ene optie om noodlijdende dames verenigingen in te lijven.

Op dinsdag 23 april 2013 om 09:23 zei Peter:
Dat is makkelijk gezegd dameskorfbal !!
Heb je een tegenvoorstel??

Persoonlijk denk ik dat het een mooie start zou zijn als elke damesvereniging zou gaan samenwerken met een gemengde vereniging. Omdat ik als trainer van VVO en voormalig trainer van Avanti nauw betrokken ben bij het dameskorfbal, maar mijn "roots" heb in het gemengd, merk ik wekelijks dat de kennis, kunde en expertise binnen het dameskorfbal in verreweg de meeste gevallen zwaar te wensen overlaat.
Ik heb het dan niet alleen (maar zeker OOK) over technische en tactische zaken, maar ook over dingen als bestuurlijke organisatie, sponsorwerving, ledenwerving, publiciteit, ledenbinding, exploitatie clubhuis, subsidies enz enz enz....................
Daarnaast denk ik ook dat een damesvereniging zeker iets kan bijdragen aan de gemiddelde gemengde vereniging, hoewel (laten we eerlijk zijn) we daar langer naar zullen moeten zoeken.
Ik ben er van overtuigd dat er door het maken van bewuste keuzes van beide verenigingen een win-win situatie zou moeten kunnen ontstaan.
Wie zet de eerste stap ??
Op dinsdag 16 april 2013 om 23:38 zei Dameskorfbal:
wat en conclusie.. totaal oneens met deze opzet.
Plaats uw reactie
Overnemen: 
   (extra anti-spam beveiliging) 
Naam: 
E-mail: 
Bericht: 
 

Edwin Mulder
Edwin Mulder, voorzitter DSC
(Rob Aarts t/m oktober 2020)

Archief
December 2020
November 2020
Oktober 2020
September 2020
Augustus 2020
Juni 2020
Mei 2020
April 2020
Maart 2020
Februari 2020
Januari 2020
December 2019
November 2019
Oktober 2019
September 2019
Juni 2019
Mei 2019
April 2019
Maart 2019
Februari 2019
Januari 2019
December 2018
November 2018
Oktober 2018
September 2018
Juni 2018
Mei 2018
April 2018
Maart 2018
Februari 2018
Januari 2018
December 2017
November 2017
Oktober 2017
September 2017
Juni 2017
Mei 2017
April 2017
Februari 2017
December 2016
November 2016
Oktober 2016
September 2016
Juni 2016
Mei 2016
December 2015
Juni 2015
Mei 2015
April 2015
December 2014
Oktober 2014
Juni 2014
Maart 2014
Januari 2014
November 2013
April 2013
December 2012
Maart 2012